Hits Van Toen

3 x top-10 zomerhits

Jawel, nog één huishoudelijke mededeling. De stembus van de Zomerse 50 is namelijk weer open. Vamos a la Playa, The Boys of Summer, Ti Sento, La Isla Bonita, ...  Tot 13 augustus heb je de mogelijkheid om op je favoriete zomerdeuntjes aller tijden te nomineren. De daaruit voortvloeiende Zomerse 50 is vervolgens te beluisteren op circa 150 lokale radiostations in Nederland en Vlaanderen. De lijst, die sinds 2001 elk jaar wordt samengesteld, is steevast een mengeling van zomerse evergreens en de zomerhits van het moment. Zo blijkt ook uit de top-10 van vorig jaar:

1. Kid Rock All Summer Long
2. Kaoma - Lambada
3. Bryan Adams - Summer of '69
4. Lucenzo featuring Don Omar - Danza kuduro
5. O-Zone - Dragostea Din Teï
6. Yolanda Be Cool vrs. DCUP - We no speak Americano
7. Sak Noel - Loca People (La gente esta muy loka)
8. Juanes - La Camisa Negra
9. T-spoon - Sex on the beach
10. Righeira - Vamos a la Playa

De Zomerse 50 is uiteraard niet de enige 'hete' hitlijst. Radio 10 Gold liet zijn luisteraars dit jaar de Zomer Hit Top 100 samenstellen. Met lekker veel gouwe ouwen dus:

1. Kaoma - Lambada
2. 10 CC - Dreadlock Holiday
3. Abba - Summernight City
4. Michel Telo - Ai Se Eu Te Pego
5. Beach Boys - Good Vibrations
6. Amy Winehouse - Valerie
7. Bryan Adams - Summer Of '69
8. Barry Manilow - Copacabana
9. Andre Van Duin - Als De Zon Schijnt
10. Don Henley - The Boys Of Summer

Sky Radio maakte er een top 101 van, samengesteld door Hyvers. Ter vegelijk ook daarvan de hoogste 10:

1. Gusttavo Lima - Balada
2. Juanes - La Camisa Negra
3. Bryan Adams - Summer of '69
4. Kaoma - Lambada
5. Michel Teló - Ai Se Eu Te Pego
6. Wham! - Club Tropicana
7. Shakira - Waka Waka (This Time For Africa)
8. Katrina & The Waves - Walking On Sunshine         
9. Ricky Martin - Livin' La Vida Loca
10. Caro Emerald - A Night Like This

Drie toch wel behoorlijk verschillende lijstjes, maar met één constante factor...:


(Bron: 538)   

23:03 - 7/07/2012 - reacties {0} - reageer

The Originals, de oorsprong der hits

Drukte alom en daardoor helaas weinig tijd gehad om in het hitverleden te graven en mijn bevindingen met je te delen. Spoedig echter weer nieuw oud spul in dit blogtheater. Vooreerst wat schaamteloze reclame voor The Originals, de website bij de nooit aflatende zoektocht naar de oorsprong der hits, het levenswerk van de Vlaming Arnold Rypens. Ik heb veelvuldig dankbaar gebruik gemaakt van het boek (ik heb de vierde editie, uit 2000, in mijn bezit), maar zoals Rypens zelf erkent: da's slechts een momentopname.

Op Originals.be gaat de zoektocht voort en kan je struinen in duizelingwekkend veel informatie over liedjes, hun originele uitvoering en de covers die ertoe doen. Aan jou om de oorsprong van klassiekers als "Mockin' Bird Hill", "My Way", "Santa Maria", "Quiereme Mucho", "Rock Around the Clock" en "Dromen Zijn Bedrog" te achterhalen. Je zult nog voor heel wat leuke verrassingen komen te staan. (Bron: Surfplaza)
                           

14:47 - 27/06/2012 - reacties {0} - reageer

Het nieuwe Top 40 Hitdossier (1965-2012)

Het Hitdossier geldt sinds jaar en dag als de Bijbel van radiomakend en muziekminnend Nederland. Er staat nauwelijks proza in het dikke boekwerk; namen van artiesten, songtitels en hitnoteringen des te meer. Gewoon van A tot Z, van ABBA tot ZZ Top, alle hits in de vaderlandse Top 40 vanaf 1965. Een echt naslagwerk dus, maar in mijn gouden tijden als dj bij de lokale radio (alleen maarrrrrrr hitssssssss!!!!) pakte ik het boek ook vaak ter hand om lekker door te bladeren en nieuwe ontdekkingen te doen. Want de wereld van de Top 40- én tipparadenoteringen is fascinerend. Voor de freak dan.

Mooi nieuws voor diezelfde freak, want vorige maand verscheen alweer nummer 11 van het dossier. Ik heb het intussen in mijn bezit, al was het maar als naslagwerk voor dit blog. Maar uiteraard kon ik het niet laten om me weer even onder te dompelen in de statistieken der hitologie. Er zijn alweer drie jaar cijferbrij aan toegevoegd ten opzichte van de laatste editie. Nu boeien mij die nieuwe hits niet zo (ik ben echte top-veertiger geworden). Wat ik wél de moeite vind, is de betere doorzoekbaarheid (voor het eerst op eerste letter van de act; niet meer op achternaam), kruisverwijzingen tussen acts en een extra grote dosis lijstjes als 'langste titel', 'langste woorden in een titel' enzovoort. Ook aardig: een top 250 van elk decennium, met heel wat hitfeitjes erbij.

Tegelijk met de lancering van het nieuwe Hitdossier ging ook het nieuwe Top40.nl live. Na al die jaren eindelijk eens een volwaardige site voor 's lands enige échte hitlijst, inclusief de mogelijkheiden om alle oude lijsten op te vragen. Want dat biedt het Hitdossier dan weer niet.
 

01:00 - 7/06/2012 - reacties {0} - reageer

Klappers uit... 1965

Op 11 oktober 1965 opende cultuurminister Vrolijk de nieuwe radiozender Hilversum 3. Hilversum 3 zond populaire muziek uit en moest een alternatief bieden voor het illegale Radio Veronica. Henk Terlingen, Henk Bongaarts (alias Henk van Dorp), Ted de Braak (jawel), Bob Bouber en Johnny Hoes waren de "dj's" van het eerste uur. Het stijve Hilversum 3 evenaarde bij lange na niet de populariteit van Veronica, totdat het Veronica-schip in '74 van overheidswege tot zinken werd gebracht.

Phantoms - I'll Go Crazy
De Phantoms hebben nou niet bepaald de nederpopgeschiedenisboeken herschreven, maar scoorden wel twee prettige hitjes: "Tormented" (in januari 1966, goed voor #25) en dit "I'll go Crazy", dat zich tot #11 wist te manoeuvreren.

Donovan - Colours
Geboren op 10 mei 1946 als Donovan Leitch. Werd ontdekt in een Brits tv-programma, begin jaren '60, en vanwege zijn geëngageerde teksten kreeg ie al snel het stempel van Britse Bob Dylan opgedrukt. Scoorde in '65 een monumentale hit met "Universal Soldier" (#9), terwijl de minder bekende voorloper "Colours" statistisch gezien een grotere hit was (#8). In 1969 bereikte die andere Donovan-klassieker, "Atlantis", de nummer 1 van de Nederlandse Top 40 en daarmee is ie ook nog steeds een vaste waarde in de Top 2000. Donovans dochter Ione Skye is trouwens actrice, en getrouwd met Beastie Boy Adam Horowitz.


Roy Orbison - Ride Away
De man wiens donkere zonnebril symbool stond voor de dood van zijn echtgenote. Die zonnebril vergezelde hem tot aan zijn eigen dood op 6 december 1988. 1965 was hét jaar voor Orbison. "Pretty Woman", "Goodnight" en "Say You're My Girl" werden wereldhits en evergreens. Het enigszins vergeten (want minder succesvolle) "Ride Away" completeerde de hitreeks (#27). Grote hits zou Orbison in ons land niet meer scoren, met uitzondering van "You Got It", dat in '89, vlak na zijn dood, werd uitgebracht en hem een postume #3 opleverde.

Billy Joe Royal - Down in de Boondocks
Geschreven door Joe South, die zelf een versie opnam in 1970. Royals versie reikte niet verder dan #24, maar met de vervolgsingle "Hush" noteerde deze Amerikaan een keurige vijfde plaats. 't Was niettemin zijn laatste teken van leven in de Nederlandse hitparade.

Petula Clark - You're the One
Geboren in 1932 en in 1944 al goed voor een filmrolletje. Eerste wapenfeit als zangeres had Clark in 1954 met "Little Shoemaker". Gedurende de jaren 60 werd de Engelse een der populairste middle of the road-zangeressen met zoete hits als "Downtown" en de #1 "This is My Song" (geschreven door Charlie Chaplin). "You're the One" schreef Petula zelf, samen met Tony Hatch. In de States een #5 in de versie van The Vogues. Clark is bijna tachtig maar schijnt nog steeds op te duiken in musicals en toneelstukken.

Motions - Wasted Words
Haagse Nederbietband met daarin de latere Shocking Blue-oprichter Robbie van Leeuwen. Het vertrek van Van Leeuwen in '67 betekende de creatieve doodsteek voor de Motions, maar gelukkig hadden ze zich in '64 al onsterfelijk gemaakt als voorprogramma van het Stones-concert in het Kurhaus. De eerste single van The Motions was in december 1964 "It's Gone" (geschreven door Van Leeuwen). De titel werd zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe gaven door Joost den Draaijer c.s. begin 1965 één week in de Veronica Top 40 op nummer 39 geplaatst. Daarmee zijn The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandt. De eerste lp "Introduction to The Motions" wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een klassieker in de Nederbiet. Met "Wasted Words" (geïnspireerd door de rage rond de protestsong) had de band de eerste échte hit te pakken. Daarna volgen de hits elkaar in 1966 in hoog tempo op: "Why Don't You Take It", "Every Step I Take" en "It's the Same Old Song". Met "Freedom" scoorde de band in 1969, zonder Van Leeuwen dus, hun laatste hit.


Spencer Davis Group - Keep on Running
Geschreven en in 1965 uitgevoerd door de Engelse Jamaicaan Jackie Edwards, in datzelfde jaar een Britse #1 voor de Spencer Davis Group, met in de gelederen Steve Winwood, die later ook nog zijn diensten verleende aan Traffic en in '81 solo scoorde met "While You See a Chance" (#10).

Drafi Deutscher - Mamor, Stein und Eisen Bricht
Zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven aan "Marmor, Stein und Eisen Bricht". Drafi had in "64 met "Shake hands" en begin '65 met "Cinderella Baby" echter ook al zijn neus aan het hitparadevenster gestoken. Breekbaar als marmer viel Deutscher na zijn wereldhit in een zwart gat, dat zich vooral liet vullen door drank, drugs en seksschandalen. In 1977 keerde hij echter terug aan het hitparadefront onder het pseudoniem Mr. Walkie Talkie. Het vreemde "Be my Boogie Woogie Baby" haalde zowaar #2. Er zou zelfs nog een nummer 1-hit volgen. Als lid van het duo Mixed Emotions zong hij in 1985 het überfoute "You Want Love (Maria, Maria)" naar de top der charts. Daarna werd het stil rondom de Duitser, totdat het nieuws van zijn dood, op 60-jarige leeftijd in juni 2006, hem weer even uit de vergetelheid haalde.
 

13:40 - 21/03/2012 - reacties {0} - reageer

Klappers uit... 1987

Op maandag 19 oktober 1987 is er wereldwijd sprake van een beurskrach die de geschiedenis in zal gaan als Zwarte Maandag. De beursindex in Amsterdam daalt die dag met maar liefst 12 %. Het dieptepunt wordt bereikt op 10 november 1987 als de totale daling vanaf Zwarte Maandag 46 % bedraagt. "Slachting op beurzen", blokletteren de kranten de dag erna. Op de radio weerklinkt evenwel zorgeloos lekkere muziek.

Little Steven - Bitter Fruit
Sinds jaar en dag gitarist in Bruce Springsteens E Street Band, daarnaast radiopresentator, acteur ("The Sopranos") en politiek activist. Je zou bijna vergeten dat Steven Van Zandt ook nog twee niet onaardige hitjes heeft gedoneerd: "Forever" (1982) en vijf jaar later het al net zo aanstekelijke "Bitter Fruit", beide goed voor een middenmootnotering in zowel de Nederlandse Top 40 als Vlaamse Top 30.

Spagna - Easy Lady
En zo had je in de jaren tachtig ook de tijdelijke, maar heftige Italo-disco-hype, die onder meer "Call Me" van Spagna voortbracht. Spagna was een Italiaans collectief bestaande uit zus en twee broers (achternaam: Spagna). Het bleef niet bij die ene hit, al zullen weinigen zich de opvolger "Easy Lady" nog kunnen herinneren.


Billy Idol - Sweet Sixteen
Dankzij de opkomst van MTV werd de poprock-stroming in de jaren tachtig mateloos populair en één van de eerste artiesten die op de videoclip-golf meevoer was peroxyde-glamrocker Billy Idol. In de jaren '80 scoorde hij grote hits met "White Wedding", "Rebel Yell", "Eyes Without a Face" en dit "Sweet Sixteen".

Centerfold - Intimate Climate
Centerfold moest het Nederlandse antwoord worden op Amerikaanse girl acts als Vanity 6 en The Flirts. Hadden de eerste Nederlandse meidengroepen immers nog een vrij onschuldig imago, bij Centerfold ging het er wat stouter aan toe. Laura Fygi, Rowan Moore en Cecilia de la Rie waren dan ook speciaal geselecteerd op hun stoeipoes-uitstraling. Qua hitsucces leverde dat in 1985 een dikke hit op: "Dictator". Dit niet onaardige "Intimate Climate" was Centerfolds laatste stuitrekking in de Top 40. Het leverde nog net een #36 op.


Blues Trottoir - Un Soir de Pluie
Jazzy eendagsvlinder uit Frankrijk, vloog niet verder dan de tipparade in september 1987. Daarom niet minder mooi.

Berlin - Like Flames
Terri Nunn, Rob Brill en John Crawford, alias Berlin, braken door dankzij het love theme uit "Top Gun", "Take my Breath Away" (#1 in '86), dat aanvankelijk trouwens voor de Motels bestemd was (die van "Suddenly Last Summer"). De vervolgsingle, het vrolijke "Like Flames", mocht er ook wezen, al bleef ie steken in de middenmoot.

Suzanne Vega - Luka
Midden jaren '80 kregen we plotseling te maken met een groep zangeressen, meestal uit Amerika, die met bedachtzame en intelligente popliedjes de wereld veroverden. Tanita Tikaram, Toni Childs, Tracy Chapman en Suzanne Vega zijn maar een paar voorbeelden van. "Luka", Vega's eerste hit, gaat over een vrouw die door haar man wordt mishandeld. De single is nog steeds steevast terug te vinden in Radio 2's Top 2000. Nochtans was "Tom's Diner" Vega's grootste hit. Het deuntje werd in 1990 door een paar dj's illegaal op een dance-beat gezet. Aanvankelijk wilde Vega's platenmaatschappij een proces beginnen, maar toen ze hoorden dat die remix érg goed klonk zagen ze er maar van af. Sterker nog, ze brachten hem legaal uit en het werd een wereldhit.


Frank Boeijen Groep - De Verzoening
De mooiste van Frank Boeijen. Bereikte, in januari '87, slechts #32. Liesbeth List is ook fan van dit nummer (en van Frank) en nam het een paar jaar later zelf op.

Bruce Willis - Under the Boardwalk
De originele versie uit 1964 staat op naam van de Drifters, al is die mogelijk afgeleid van of een reactie op een song uit 1946, "On the Boardwalk van The Charioteers". Tijdens de opnames van die Drifters-versie kreeg zanger Rudy Lewis van een hartaanval en stierf meteen. Het is daarom de derde en laaste Drifters-zanger Johnny Moore die we op die plaat horen. De Rolling Stones, Billy Joe Royal en Tom Tom Club namen eveneens versies op van "Under the Boardwalk". De meest succesvolle cover is nochtans die van Bruce Willis, die aan de klassieker een kortstondige zangcarrière ophing, resulterende in een Nederlandse top 10-hit.
   

02:29 - 17/03/2012 - reacties {0} - reageer

Vorige Pagina Volgende Pagina
nostalgie

Ode aan de (vergeten) hits uit de jaren '60, '70 en '80, die immers steeds minder vaak te horen zijn op de nationale zenders.

Home
Overzicht
Contact

Links
Nederlandse Top 40
Vlaamse Top 30

Recente Artikelen
- 3 x top-10 zomerhits
- The Originals, de oorsprong der hits
- Het nieuwe Top 40 Hitdossier (1965-2012)
- Klappers uit... 1965

Ik ben...
Voormalig dj bij de lokale hitradio.

Credits
Feitjes en weetjes komen uit diverse popencyclopedieŽn, voor de herkomst der hits maak ik dankbaar gebruik van Arnold Rypens' The Originals, en de rest komt uit mijn met nutteloze muziekfeiten gevulde radiohoofd.