The World Of Martial Arts: Vechtsport Informatie

VECHTSPORT
INFORMATIE
Alles Over Vechtsport

Ying Yang Logo

Informatie over deze VechtSporten : ------------------------------------------- Aikido, Boksen, BJJ, Capoeira, Eskrima, Hapkido, Jeet Kune Do, Judo, Karate, Kendo, Kickboksen, Knife- Fighting, K-1, Muay Thai, Naginata, Ninjutsu, Nunchakudo, Shaolin Kung Fu, Systema, Taekwondo, Wing Chun, Wushu

Menu
Media
Informatie
Fight Shops

Samurai Zwaarden
Vechtsport Artikelen  
Vechtsport Links
Vechtsport.opzijnbest.nl

Meer Links
E-bogu.com

Meest Recent
Kalender Archief
«  Mei 2017  »
MaaDinWoeDonVriZatZon
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

E-Mail

Persberichten, Vragen of
Tips kunt U mailen Naar :
 • info@vechtkunsten.info
 •             
  DirectMovie.nl

  MovieMile.com

  HOME
  Pagina 1 van 4
  Vorige Pagina | Volgende Pagina

  22/09/2007 - WAPENS B tot H
  WAPENS
  «PREV | NEXT»

  OVERZICHT:  WAPENS J tot N  WAPENS SA tot SP  WAPENS TA tot TO   BIJL                                                                      
   
  BijlEen bijl is een zwaar voorwerp met een scherpe snede dat is bedoeld om met slagen te worden gebruikt. Vuistbijlen, gemaakt van een steen waar door het afslaan van splinters een scherpe rand aan is gemaakt behoren tot de oudst bekende gereedschappen van de mensheid, en zijn gevonden uit de vroege steentijd waarbij de oudste 2,5 miljoen jaar oud zijn. Deze bijlen konden ook worden gebruikt als mes of schraper. Uit de Midden Steentijd zijn bijlen bekend die aan stelen werden bevestigd. Hierdoor kan een grotere kracht worden uitgeoefend, met een lichtere bijl en is de bijl minder vermoeiend in gebruik.

   


  De bijlen
  uit de nieuwe steentijd, waren soms mooie glad geslepen stenen bijlen van vuursteen of andere steensoorten. Aan het einde van de nieuwe steentijd werden ook koperen bijlen gemaakt, die in vorm gegoten werden. Deze hadden dezelfde vlakke vorm als de stenen bijlen. In de bronstijd ging men over op brons, dat duurzamer en gemakkelijker te gieten was dan koper. In de bronstijd werd de bijl vorm steeds verder verbeterd, en leek steeds minder op de stenen voorlopers. In de ijzertijd ging men over op ijzer en uiteindelijk staal. Deze bijlen werden in vorm gesmeed.

   

  Bijlen werden en worden typisch voor twee doeleinden gemaakt: als gereedschap voor houtbewerking en als wapen, of soms ook voor beide doeleinden (zoals de bijlen uit de bronstijd). Voor het omhakken van bomen zijn zware bijlen met lange stelen, voor het hakken van grote blokken brandhout zijn lichtere bijlen gebruikelijk, bijvoorbeeld een kloofbijl. Een andere variant van de bijl als gereedschap is de dissel, een bijl waarbij de bijlkop een kwartslag gedraaid is. Een dissel is te gebruiken voor bijvoorbeeld het uithakken van holtes.

   

  Bijlen als wapen zijn meestal lichter, omdat tijdens een gevecht snelheid van belang is. Bekende strijdbijlen uit de geschiedenis zijn de stenen hamerbijlen uit de Nieuwe Steentijd, de francisca, een werpbijl die door de Franken werd gebruikt, of de tomahawk van de Noord-Amerikaanse indianen. Een bijzonder geval is de bijl die in de Middeleeuwen en daarna door scherprechters werd gebruikt, om mensen te onthoofden.   BO                                                                        

  BODe bo is misschien wel het eerste wapen wat de mens ooit gecreërd heeft. Hout was altijd wel voorhanden. Er wordt wel eens gezegd dat de bo de moeder van alle wapens is. Wie goed met de bo overweg kan heeft een goede basis gelegd voor alle andere  wapens. 

   

  Breek je een bo door midden dan krijg je als vanzelf een hanbo, wat halve bo betekent. Gaat deze hanbo door midden dan krijg je de tambo. Het allerkleinste "stokwapen" is de yawara, een effectief wapen wanneer je deze met name gebruikt op tsubo, de energiepunten die je ook in Shiatsu (drukpuntmassage) gebruikt. 

   


  Elke stok
  heeft zijn specifieke eigenschappen. Daar waar de bo onder andere voordeel heeft door zijn lengte, ligt dat bij de hanbo weer iets anders. Enigzins gelijk wat betreft lengte tegen bijvoorbeeld het zwaard kun je er toch ook dichtbij redelijk goed mee uit de voeten. De tambo daarentegen is bij uitstek het wapen voor de korte afstand. Het is dan ook beter geschikt voor atemi en klemmen.

   

  Zoals voor de meeste houten wapens is eiken een geschikte houtsoort voor een bo. In Japan groeit een eik die bijzonder mooi wit eikenhout levert met een bijzondere hardheid. Deze wordt Kashi genoemd. De standaard bo waar wij mee trainen is de Okinawa bo. Specifiek voor deze bo is het taps toelopen van de uiteinden (kontei). Dat heeft als voordeel dat de balans goed in het centrum van de bo blijft en ook de grip makkelijker is. De flexibiliteit en kracht is ook sterker dan een normale rechte bo. De eigenlijke naam is rokushakubo. Dit duidt op de lengte, roku betekent zes en één shaku is ca. 30 cm. Dat komt dus neer op ongeveer 180 centimeter, of zes voet. In feite zou iedere bo, kwa lengte, op de persoon zelf afgestemd moeten worden.

   

  De bo is meestal rond, maru bo, maar ook de hoekige of kaku bo kwam vroeger vaak voor. Deze kan vier-, zes- of achthoekig zijn. Het vernietigende effect van een hoekige bo is groter. Verder kom je ook bo's van bamboe en rotan tegen. Bekend is van de legendarische krijger Benkei, dat hij een grote bo maakte waarop hij ijzerbeslag aanbracht. In plaats van de naam bo wordt ook wel kon of kun gebruikt. Deze naam komt van de Ryukyu eilanden.   EKU                                                                     

  De Eku, ook wel Ieku, Batto of Kai genoemd is een roeispaan. Vissers waren gewend dagelijks hiermee te roeien. Ze crëerden technieken voor dit wapen die uniek zijn. Veel bewegingen worden gewoon bij het roeien gebruikt.

  Eku

     Kenmerkend
  is onder andere het zandscheppen. Dit gebeurd ook met de bo maar de eku werkt effectiever. Het wapen heeft veel overeenkomsten met de Bo maar ook eigen kwaliteiten. Die bijzondere eigenschappen zijn vooral te danken aan het blad. Het platte vlak en de smalle zijkant geven meer mogelijkheden voor technieken.   HELLEBAARD                                                        

  Een hellebaard is een houw- en stootwapen uit de Middeleeuwen. Een hellebaard bestaat uit een lange houten stok met een ijzeren punt, en daaronder, tegenover elkaar geplaatst, een bijl en een haak.

  Aan het einde van het neolithicum tot in de vroege bronstijd werd ook een wapen gebruikt dat een hellebaard wordt genoemd. Dit was een koperen of bronzen driehoek, die met behulp van klinknagels haaks aan een lange houten steel werd bevestigd. Dit wapen verdween echter in de midden bronstijd, en staat niet in verband met de middeleeuwse hellebaarden. De middeleeuwse hellebaarden worden beschouwd als de eerste echte wapens in Noordwest-Europa, die niet voor andere doeleinden als jacht gebruikt werden.

   

  Veel middeleeuwse wapens (bijl, zwaard, dolk) reikten niet hoog genoeg om een ernstige bedreiging voor een man te paard te vormen. Al in de dertiende eeuw worden stokwapens opgenomen in de algemene bewapening der voetsoldaten. Onder stokwapens worden de op lange houten stokken of schachten gemonteerde wapens verstaan, die hoofdzakelijk om te houwen worden gebruikt. Maar steken kan men er ook mee. Het bekendste stokwapen is de hellebaard. In de dertiende eeuw wordt gestreefd naar een gecombineerd houw- en stootwapen. Aanvankelijk is de strijdbijl nog in de hellebaard te herkennen.

  Hellebaarden  Dat de hellebaard een verschrikkelijk wapen is, blijkt wel uit de verwondingen die het aanricht. De verwondingen van dit wapen zijn erg groot doordat een goed geoefende infanterist bij een flinke zwaai met de lange stok een behoorlijke kinetische energie opbouwt. Bij een treffen met bv. de bijlzijde zal deze vaak dwars door een harnas heengaan.

   

  De hellebaard was een vast onderdeel van de bewaping van het voetvolk tot de opkomst van de eerste vuurwapens. Heden is het een sierwapen dat sommige regimenten bij parades nog bij zich dragen. Tegenwoordig maakt het nog deel uit van de uitrusting van de Zwitserse garde in Vaticaanstad.  Reacties ( 0 ) :: Laat een reactie achter! :: Vaste link


  Wannabee Ninja? | Top Games | Top DVD's | Vecht Films | Perfect Body | Powerball | Shocking Stuff | Online Poker

  MastersOfSwords

  Website teller